Parketvloer: Leggen, schuren en prijzen

Wat is parket


Parket is een levend materiaal. Eigenlijk is het een houten vloer. Het zorgt voor een rustgevende sfeer in jouw woning en je hebt keuze uit veel verschillende houtsoorten die elk hun eigen kenmerken hebben. Men vindt parket ook in veel kleuren en deze veranderen zelfs onder invloed van het licht.

Parket zal hoe ouder hoe meer zijn charme tonen. Zeker als het goed onderhouden wordt zal het een mooiere look krijgen doorheen de tijd (ruw, glanzend, gepatineerd hout). Zo kan je het inwrijven met was of laat verglazen om een specifieke look te krijgen.

Je hebt twee soorten parket:

  • Massief parket (massief houten vloeren)
  • Halfmassief of samengesteld parket (fineerparket of lamelparket)


Let op: Laminaat is geen parket!

Met de legpatronen voor parket die we hieronder gaan zien kan u ook veel verschillende stijlen bekomen: Van een moderne tot klassieke parketvloer.


Parket en de onderlaag

Bij elke soort parket dient er een gepaste onderlaag te zijn. De onderlaag heeft als hoofdfunctie om het loopcomfort te verhogen. Daarnaast is het ook nog een goede isolator voor geluid en warmte.

Bij vloerverwarming moet je wel oppassen dat de onderlaag hiervoor geschikt is. Als de kamer een hoge vochtigheidsgraad heeft heb je ook een speciale onderlaag nodig.
Bij traditioneel parket op dwarsbalken kan je hieronder een isolerende laag leggen. Bij zwevend parket zijn er verschillende soorten onderlagen die geschikt zijn.

Parket kan op verschillende ondervloeren gelegd worden. De regel is dat als uw vloer in slechte staat is moet het parket op dwarsbalken gelegd worden.

Parket op tapijt leggen


Vloeren met tapijt kunnen vaak als basis dienen en hierbij dienen er dus geen dwarsbalken gelegd te worden.
Als het tapijt te dik is dien je het eerst te verwijderen, als het glad en egaal is dan kan je het laten liggen. Je kan eender welke soort parket gebruiken en kiezen uit alle legmethodes.

Parket op tegels leggen


Als de tegels beschadigd zijn dan dien je dwarsbalken te leggen of de vloer egaal te maken. Als de tegelvloer in uitstekende staat is dan kan je er gewoon parket opleggen. Je kan kiezen uit ieder soort parket en alle legmethoden.

Parket op een laag van beton of linoleum leggen


Deze onderlagen bieden een goede basis voor ieder soort parket en alle legpatronen.

Parket op parket leggen


Als het parket beschadigd is of niet egaal moet u het nieuwe parket op dwarsbalken leggen. Als het parket in orde is kan u de nieuwe laag parket er gewoon bovenop leggen. Hou er wel rekening mee dat u ruimte in de hoogte verliest.

Parket en vloerverwarming


Bij vloerverwarming moet u oppassen. Kies voor zwevend parket of massief parket op dwarsbalken. Het beste is om voor een duurder zwevend parket te kiezen want de warmte kan anders het parket beschadigen. De onderlaag houdt de warmte tegen. Best is om te kiezen voor een massief parket dat op dwarsbalken gelijmd wordt.

Parket en vochtigheid


Bij vloeren die vochtig zijn moet u het parket op dwarsbalken leggen. In kamers waar er veel variatie in vochtigheid is zoals badkamers, zijn exotische houtsoorten aangewezen. Deze houten vloeren zijn beter bestand tegen een hogere vochtigheidsgraad.

Parket en geluid


Je legt best een isolerende onderlaag van polyurethaan. Dit laagje is slechts een halve cm dik, maar zorgt wel voor een verschil van 20 decibel.


Soorten parket

We kunnen parket indelen in 2 soorten, namelijk massief parket en fineerparket of zwevend parket.

Massief parket


Massief parket bestaat uit massief hout en heeft veel voordelen

  • Weinig slijtage en blijft kwaliteitsvol
  • Wordt niet oud, maar krijgt een patina
  • Gemakkelijk onderhoud door verglazing. Onderhoud met was of olie ook mogelijk.
Het heeft ook een nadeel
  • Kan vervormd geraken door het opkrullen van het parket (leg het op dwarsbalken en spijker of lijm het parke vast!)
Massief parket moet minimaal een dikte van 2,3 cm hebben.

Halfmassief of samengesteld parket:Fineerparket - lamelparket (zwevend parket)


Het voordeel van dit parket is dat het bijna onvervormbaar is. Samengesteld parket bestaat meestal uit 3 delen:
  • Laagje uit edelhout
  • Spaanplaat
  • Onderlaag

De dikte van de slijtlaag zal de levensduur van uw parket bepalen.

Manier van leggen van parket

Parket zwevend leggen


Deze legmethode is het snelst. Je hebt een perfect gladde bodem nodig en een isolerende onderlaag (meestal is dit een soort van moes/schuim laagje van max 5 mm dik). De stroken parket voeg je samen door ze in elkaar te klikken of door ze te verlijmen. Met het kliksysteem kan je een parketvloer heel snel leggen.

Parket leggen op dwarsbalken


Dit wordt gebruikt bij traditioneel parket en daar wordt het vastgespijkerd.


Hoeveel parket heb je nodig?

Dit is eigenlijk heel eenvoudig te berekenen. Bereken eerst hoe groot het oppervlak is waarop u parket wil leggen. Voor een kamer met 4 hoeken is dit lengte maal breedte. Nu heb je de oppervlakte van de kamer waarin je parket wil leggen.

Nu bereken je de oppervlakte van 1 parketstrook in het pakket dat je wilt kopen. Dit is dus ook de lengte maal breedte.

Nu deel je de oppervlakte van de kamer door de oppervlakte van 1 parket strook. Nu krijg je het aantal parketstroken dat je nodig hebt. Op het pakket staat steeds hoeveel stroken er in zitten, dus kan je nu gemakkelijk nagaan hoeveel pakketten je nodig hebt.

Vb. Kamer van 4 op 5 m heeft een oppervlakte van 4m x 5 m = 20 m²
Een strook is 2m op 10cm en heeft een oppervlakte van 2m x 0,1m = 0,2 m²
Het aantal parketstroken dat ik nodig heb is de oppervlakte van de kamer gedeeld door de oppervlakte van de parketstrook en dus 100 stuks parket. Als je nu weet dat er 10 per pakket zitten weet je dat je 10 pakketten nodig hebt.

Het is beter om een pakket parket extra te kopen dan achteraf niet genoeg te hebben. Er kan steeds een parketstrook kapot zijn of het kan zijn dat u verkeerd zaagt. Als u op het einde van de kamer komt zaagt u het parket af en u gebruikt het overgebleven stuk opnieuw (zeker het geval wanneer u horizontaal parket legt, dan is dit kinderspel)

Als u parket aankoopt zie dan dat u het ergens legt waar de temperatuur tussen 15 en 30°C ligt. Denk er ook aan om langs de randen kleine blokjes hout te zetten tussen het parket en de muur. Dit omdat een parketvloer nog kan uitzetten door de warmte.

Afwerking en onderhoud van een parketvloer

Om het parket af te werken moet je het eerst schuren. Voor het schuren van parket gebruik je best een schuurmachine en een mondmasker. Het is een vuil werk (veel stof) en niet zo gemakkelijk als men denkt.

Je kan langer genieten van jouw parket door dit goed te onderhouden. Zo kan je kiezen voor verglazing, vernis of het aanbrengen van olie. Deze behandelingen voor parket zijn heel doeltreffend:
  • Beschermingsvernis: Kan zorgen voor een matte of glanzende look
  • Olie: Jouw parket krijgt een mat of natuurlijk uiterlijk en een hogere weerstand
  • Verglazing: voor een gemakkelijker onderhoud
  • Verf: geeft een moderne look
Vergeet niet om deze behandelingen van uw parket soms te herhalen om het parket zijn oude look terug te geven.

Prijs van parketvloeren


De prijs van een parketvloer kan nogal schommelen. Kies je voor massief parket of voor fineerparket? Fineerparket is sowieso goedkoper omdat het laagje edel hout heel dun is. De rest bestaat uit hdf platen.
De houtsoort heeft ook een grote invloed op de prijs. Als je kiest voor exotische houtsoorten (die meestal een grotere duurzaamheid hebben) dan betaal je hier ook een meerprijs voor.

Een parketvloer kan zo goedkoop zijn als 15€ per m² tot 50€ per m² of meer.

Met andere woorden hou goed rekening met hoeveel m² parket je nodig hebt alvorens je begint met bestellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten